Kuuluisa New York Metsin peliasu

Baseball-joukkue New York Metsin peliasun tarina juontaa juurensa 50- ja 60-lukujen taitteeseen. Seuran voidaan sanoa perustetun “paikkaamaan” vuonna 1957 New Yorkista pois siirtyneitä Brooklyn Dodgersia ja Giantsia, sillä Metsin peliasun väreihin otettiin edellä mainittujen joukkueiden päävärit eli sininen ja oranssi. Värit ovat edustettuna myös New Yorkin kaupungin lipussa.

Vanhaa kunnioittaen

Seura ei ole lähtenyt tekemään suuria muutoksia peliasuunsa, vaan NY Metsin manageri Terry Collins joukkoineen pelaa lähes samanlaisessa asussa kuin joukkue pelasi perustamisvuotenaan 1962. Toki jotain hienosäätöä yli 50 vuoteen mahtuu, muttei radikaalia muutosta.

Kokonaisuus on säilynyt hyvin samanlaisena, mikä on erittäin kunnioitettavaa, sillä usein urheiluseura brändiään piristääkseen kokeilee jonkinlaista uutta logoa ja maskottia. Lopputulos on kuitenkin yleensä melko kehno. Peliasuissa perinteiden säilyttäminen on yleensä parempaa brändäystä kuin pakonomainen uusiutuminen.

Asukokonaisuus on yhdistelmä kontrastivärejä

New York Metsin kotipeliasu koostuu t-paidasta ja housuista, joissa on valkoisella pohjalla siniset pystyraidat ja paidan etumuksessa teksti “Mets”. Vierasasu on harmaa ja paidassa on yleensä tekstinä “New York”. Joukkueen logo kuvaa palloa, jossa näkyy New Yorkin siluetti ja jonka päällä lepää “Mets”-teksti.

Väreinä ovat tietenkin sininen ja oranssi sekä valkoinen. Logoa uudistettiin muuttamalla väritystä, mutta uudistus ei tuottanut toivottua tulosta ja hiipuikin hiljalleen unholaan. Tärkeä asuste baseballissa on tietysti “cap” eli lippalakki, joka on olennainen asuste paitsi pelaajille myös faneille – onhan lippalakki yksi myydyimmistä baseball-fanituotteista. Metsinkin lakkeja voi nähdä ihmisten päissä ympäri maailmaa. Lakki on väriltään sininen ja siinä on oranssi “NY”-teksti samankaltaisella koristelutyylillä kuin oli Metsin edeltäjillä New York Giantsilla. Pelaajien kypärät noudattavat hyvin samaa linjaa lakkien kanssa.

Erikoisasut tuovat vaihtelua

Urheilujoukkueilla on usein hieno tapa kunnioittaa historiaansa pukeutumalla samanlaisiin peliasuihin, joita joukkue on käyttänyt jossain vaiheessa menneisyyttään. Tällaisia niin kutsuttuja replica-asuja on käyttänyt myös New York Mets. Esimerkiksi vuonna 1992 pelatessaan Cincinnati Redsiä vastaan Mets käytti kopiota vuoden 1962 peliasusta.

Vuonna 1999 seura kunnioitti vuoden 1969 joukkuetta pukeutumalla tuon ajan kaltaisiin peliasuihin ottelussa Tampa Bayta vastaan. Paitsi historiaa myös henkilöitä ja tapahtumia voidaan muistaa peliasuilla. Kun entinen baseball-tähti Tommie Agee menehtyi sydänkohtaukseen, Mets pelasi paidoissa, joihin oli ommeltu Ageen kunniaksi hihamerkki. New Yorkin terrori-iskujen jälkeen Metsin pelaajat käyttivät puolestaan New Yorkin poliisi- ja palolaitoksen lippalakkeja.

Vaikka baseballia ei pelata maailmanlaajuisesti, voi New York Metsin fanipaitoja tulla vastaan missä maailmankolkassa tahansa – myös Suomessa.