NY Mets –jäädytetyt pelinumerot

Pelinumeron jäädyttäminen on seuran tai joukkueen kunnianosoitus erityisen ansioituneelle pelaajalle. Yhdysvalloista muuallekin maailmaan levinnyt tapa merkitsee käytännössä sitä, etteivät seuran tai joukkueen muut pelaajat saa enää käyttää kyseisen pelaajan numeroa. Pelinumeron jäädyttämistä edeltää tavallisesti pitkä tähtipelaajan ura ja joukkueesta lähteminen tai urheilu-uralta eläkkeelle siirtyminen.

Numeroita jäädytetään toisinaan myös tapauksissa, joissa pelaaja on kuollut traagisissa olosuhteissa tai hänen lupaava uransa on päättynyt vakavaan loukkaantumiseen. Pelinumeron jäädyttämiseen kuuluu monissa lajeissa olennaisena osana pelaajan pelipaidan kiinnittäminen tämän seuran kotiareenan kattoon. Kunnianosoituksesta puhutaankin usein myös paidan kattoon jäädyttämisenä tai nostamisena.

Jäähalleista baseball-stadioneille

Pelinumeron jäädyttämisen perinne on alun perin lähtöisin jääkiekosta. Kaikkien aikojen ensimmäinen virallisesti jäädytetty pelinumero on NHL-joukkue Toronto Maple Leafsin tähtipelaajan Ace Baileyn pelinumero 6, joka jäädytettiin vuonna 1934 Baileyn uran päätyttyä tapaturmaisesti edeltävänä vuonna. Baseballin ja jääkiekon lisäksi tapa on aktiivisessa käytössä muun muassa kriketissä, amerikkalaisessa jalkapallossa ja koripallossa.

Jäädytys koskee tavallisesti vain pelaajan seuraa tai joukkuetta, mutta baseballin maailmassa tähän sääntöön on olemassa poikkeus. Nimittäin Major League Baseball -pelaaja Jackie Robinsonin numero 42, joka jäädytettiin vuonna 1997 koko liigan laajuisesti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kukaan MLB-pelaaja missään joukkueessa saa enää pelata kyseisellä numerolla. Samaan tapaan on jäädytetty myös NHL-jääkiekkoilija Wayne Gretzkyn pelinumero 99, jonka käyttö on niin ikään kielletty koko liigan pelaajilta.

NY Metsin unohtumattomat tähtipelaajat: Tom Seaver ja Mike Piazza

Vaikka Metsin kotiareena Citi Field toimii kaiken kaikkiaan viiden jäädytetyn pelinumeron esittelypaikkana, numeroista vain kaksi ovat kunnianosoituksia Metsin riveistä tutuille pelaajille. Heinäkuussa vuonna 1988 jäädytettiin Tom Seaverin pelinumero 41 sekä 28 vuotta myöhemmin, heinäkuussa vuonna 2016 Mike Piazzan pelinumero 31.

Seaver on kaikkien aikojen tunnetuin Mets-syöttäjä, joka luotsasi aiemmin heikosti pärjänneen joukkueensa menestyksen tielle. Piazza puolestaan on kaikkiaan 16 kautta MLB-sarjassa pelannut sieppari, joka on urallaan saanut taatusti jokaisen Mets-fanin haukkomaan henkeään useamman kerran.

Seaverin ja Piazzan pelinumeroiden lisäksi Citi Fieldin katsomoiden yläpuolella komeilee kolme muutakin jäädytettyä numeroa. Yksi näistä on tietenkin numero 42, joka on legendaarisen Jackie Robinsonin koko MLB-sarjan laajuisesti jäädytetty pelinumero. Huikean uran Brooklyn Dodgersissa vuosina 1947–1956 pelannut Robinson oli kaikkien aikojen ensimmäinen afroamerikkalainen MLB-pelaaja. Robinsonin sekä kahden Mets-pelaajan numeroiden lisäksi Citi Fieldillä voi nähdä myös kunnianosoitukset joukkueen kahdelle managerille. Casey Stengelillä ja Gil Hodgesilla on kummallakin pelaajahistoria Metsin riveissä, mutta pelinumeroiden jäädytykset on tehty managerin toimessa ansioitumisen perusteella.