NY Metsin manageri Terry Collins

New York Metsin päävalmentajan Terry Collinsin pelaajaura jäi varsin vaatimattomaksi tämän valmentajauraan verrattuna. Toki hän voitti opiskellessaan Eastern Michigan -yliopistossa koulun joukkueen kanssa NAIA:n (National Association of Intercollegiate Athletics) mestaruuden vuonna 1971 ja pelasi tämän jälkeen vielä kymmenkunta vuotta lähinnä Pittsburghissa, mutta suuret saavutukset jäivät haaveeksi.

Kentältä kentän reunalle

Peliuran jälkeen Collins siirtyi valmentajaksi ja vietti toiset kymmenen vuotta pääsarjaa alemman tason joukkueissa, kunnes vuonna 1992 hän liittyi jälleen tuttuun seuraan, Pittsburgh Piratesiin. 90-luku kului Pittsburghin lisäksi Houstonissa ja Anaheimissa, mutta edelleen suuret voitot kiersivät Collinsia. 2000-luvun alkupuoliskolle kuului niin valmentamista Tampa Bayssa kuin kykyjenetsintää Chicago Cubsin riveissä.

Aasian-kiertue

Collinsin mielenkiintoisin jakso oli kuitenkin varmasti valmennuspestit Japanissa ja Kiinassa. Tällöin Collins allekirjoitti vuonna 2006 sopimuksen japanilaisen Orix Buffaloesin kanssa. Yhteiseloa puhvelien kanssa kesti kuitenkin vain pari vuotta, kun suurin odotuksin kauteen lähtenyt joukkue ei loukkaantumishuolien runtelemana pärjännyt odotetulla tavalla ja motivaatio-ongelmistakin kärsinyt päävalmentaja päätti luopua tehtävästään. Collins valittiin tämän jälkeen vielä Kiinan baseball-maajoukkueen valmentajaksi ennen paluutaan Pohjois-Amerikkaan vuonna 2009.

New York Mets -aika

Vuonna 2010 Terry Collins sai pestin New York Metsin riveissä. Hän toimi aluksi koordinaattorina, kunnes hänelle tarjottiin päävalmentajan paikkaa, jonka Collins otti mielihyvin vastaan. Collinsin alaisuudessa pelaava Mets ei saavuttanut suuria mainetekoja saman tien. Joukkuetta syytettiin jopa tylsähköksi ja tähän saatiin hieman parannusta vasta, kun joukkueeseen liittyi uusia, nuoria pelaajalupauksia.

Vuonna 2015 Collins sai The Sporting Newsin myöntämän Manager of the Year -palkinnon. Kyseenalaisempaa historiaa Collins teki, kun Metsin kamppailu Yankeesia vastaan päättyi paikallisvastustajan voittoon ja Collinsista tuli tämän myötä Metsin historian eniten tappiota kerännyt valmentaja. Kaikesta huolimatta Terry Collins jatkaa edelleen New York Metsin päävalmentajana. Joukkue ja Collins itse tietävät kuitenkin, että liigan vanhimman päävalmentajan eläkepäivät ovat lähellä.

Pedantti tulisielu

Vaikka aika onkin hionut terävimpiä kulmia, Terry Collins tunnetaan edelleen räiskyvänä persoonana. Tämä asia aiheutti ongelmia myös suhteissa hänen ja pelaajien välillä. Tulinen luonne oli itse asiassa syy siihen, että Collins oli poissa päävalmentajakuvioista yli kymmenen vuotta.

Nykyisin Collins osaa kohdistaa energiansa oikeisiin asioihin eikä ota kaikkea niin henkilökohtaisesti. Yksi asia, josta Collins ei kuitenkaan suostu luopumaan, on järjestelmällisyys. Hänen työpöydällään ei ole mitään ylimääräistä. Pakolliset paperit pöydällä toki löytyvät, mutta nekin täydellisessä järjestyksessä — värikoodeilla merkittynä, totta kai.